Bäst-före-datum

Bäst-före-datum och sista förbrukningsdag, vad är skillnaden och hur de påverkar dig.

Om du inte har tid att läsa all text på den här sidan så läs i alla fall stycket som är markerat som viktigt nedan, det kan rädda livet på dig.

Bäst-före-datumet är en term som producenter enats om och datumet betyder att varan håller samma kvalité som när den tillverkades. Det betyder inte på något vis att den blir otjänlig 1 sekund efter midnatt när klockan slår över till dagen-efter-datumet.

Det är så att mat kan hålla i många månader efter att bäst-före datumet passerat och det gäller såklart även in choklad och många andra godsaker.

När det gäller choklad så det som först när bäst-före-datumet passeras är att utseendet kan ändras något beroende på hur den varit lagrad. Oftast blir den lite vitare på ytan, det vita kommer från när chokladen utsätts för fukt (som finns överallt) och sockret på chokladens yta löses upp och när fukten avdunstar omkristalliseras sockret i grövre form och chokladen får vit lite en kornig yta. Det kan även hända tidigare om chokladen förvarats fel under resans gång mellan producenten och smaklökarna.

När tiden och månaderna går ändras även smak och doft till att inte vara lika framträdande och tydliga som när chokladen producerades. Här pratar vi om minst 6 till 12 månader och många gånger mycket längre än så om chokladen lagrats rätt. Rätt = svalt, torrt och inte utsättas för solljus eller starka lukter. Bästa temperaturen är mellan 16°C-18°C dvs kylskåp är inget ställe att lagra choklad.

Har du hittat en chokladkaka som har gått över tiden? Ett smart sätt att säkerställa att chokladen går bra att äta är att titta och lukta på den innan du smakar den. Ser den bra ut och luktar den okej är den också ok att äta den.

Viktigt!
Det finns ett betydligt viktigare datum att tänka på och det är ”sista förbrukningsdag” och har det datumet passerat skall du aldrig äta produkten då du riskerar att bli sjuk och råka ut för andra otrevligheter som din husläkare kan informera om. I vanliga fall gäller det varor från djurriket så som fisk, kött och fågel. Här på Godsaker.se kommer du aldrig kunna hitta en vara som ens är i närheten av sista förbrukningsdatum om du ens hittar en vara som har ett sista förbrukningsdatum.

Om du vill läsa mer om bäst-före-datum och sista förbrukningsdag så klickar du dig in på Livsmedelsverkets hemsida https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/41/datummarkning